kleuren kiezen voor je website

Kleuren kiezen voor je website. Hoe doe je dat?
Om je website mooi te maken wil je de juiste kleuren kiezen voor je website. Maar hoe doe je dat nou?
Om je een klein beetje op weg te helpen vertel ik je in dit artikel meer over kleuren en hoe deze gebruikt kunnen worden bij het maken van een website.
Allereerst laat ik je zien hoe de kleuren worden ingedeeld en welke kleurmodellen er worden gebruikt.
Omdat er een verschil is tussen het gebruik van kleur op bijvoorbeeld drukwerk en een beeldscherm leg ik uit wat de verschillende kleurmodellen betekenen en welke je het beste kunt gebruiken.
Maar laten we eerst beginnen met de basis. Kleuren kun je verdelen in 3 groepen.
Basis kleuren
De basis kleuren zijn rood geel en blauw.
Secundaire kleuren
De kleuren die we met de basiskleuren kunnen maken door ze te mengen noemen we de secundaire kleuren.
Tertiaire kleuren
De tertiaire kleuren zijn de kleuren die vanuit de secundaire kleuren kunnen worden gemengd.
Kleurmodellen
Een kleurmodel beschrijft de kleuren die we waarnemen en de wijze waarop gebruik gemaakt word van kleur bij het werken aan digitale afbeeldingen.
Een kleurmodel vertegenwoordigt een methode voor het beschrijven van kleur. Dit is meestal nummeriek.
RGB
RGB bouwt kleuren op door middel van het optellen van golflengten van licht.
Het model kent 3 golflengten. Deze worden ook wel kanalen genoemd. red(rood), green(groen) en blue(blauw).
De kanalen kunnen een waarde krijgen tussen 0 en 255. Hoe dichter het getal bij de 255 komt hoe lichter de kleur word. Hoe dichter bij de 0 hoe donkerder de kleur word.
Een waarde van 0.0.0. is dus de kleur zwart en een waarde van 255,255,255 is de kleur wit.
Als alle drie de waarden hetzelfde zijn krijgen we grijstonen. De waarde 255.0 geeft puur rood, de waarde 0.255.0. geeft puur groen en de waarde 0.0.255 geeft puur blauw.
CYMK
CYMK telt de waarden op (denk hierbij aan het mengen van verf). Het kleurenpalet van CYMK bevat minder kleuren dan het kleurenpalet van RGB.
Het kleurmodel CMYK word in de drukwereld gebruikt. Het kleur model gaat uit van 4 kleurkanalen: Cyan(Cyaan), Magenta (magenta), Yellow (geel) en Key oftewel blacK(zwart).
De kleuren worden door middel van percentages aangeduid.



Welk kleurmodel gebruik je voor een website?
Doordat websites op een scherm worden weergegeven zou je denken dat je gebruik moet maken van het RGB kleurenmodel. Maar er bestaat nog een kleurmodel en deze word vaker gebruikt voor het maken websites.
Hexadecimale getallen
Kleuren die je kiest voor een website worden beschreven in hexadecimale getallen.
Deze hexadecimale getallen kunnen geconverteerd worden naar RGB.
Een hexadecimaal getal bestaat uit een # teken met daarachter drie setjes van elk twee karakters. Dit kunnen letters of cijfers zijn. de karakters geven de waarden aan voor de R, G en B.
Het hexadecimale stelsel bestaat uit 16 cijfers. Om die reden zijn de 10 cijfers die we normaal gebruiken met tellen uitgebreid met 6 letters. A=10, B=11, C=12, D=13, E=14, F=15. Het web-geoptimaliseerd palet bestaat uit 216 kleuren. Deze kleuren bestaan uit combinaties 00, 33, 66, 99, CC en FF.
Om niet altijd alle kleuren te hoeven berekenen uit het hoofd kun je gebruik maken van verschillende schema’s. Kijk ook eens op color-hex.com als je meer wil weten over hexadecimale getallen. Je kan ook rechtsreeks een kleur uitkiezen waarna je gelijk het hexadecimale getal te zien krijgt.
Waarop nog meer letten bij het kleuren kiezen voor je website
Bij het uitkiezen van kleuren is het verder belangrijk dat alles goed leesbaar is. Zorg dus voor voldoende contrast tussen donkere en lichte kleuren.
Zorg er ook voor dat je niet te veel kleuren gebruikt. Anders zou het te druk kunnen worden. Meestal probeer ik tussen de 3 en 5 kleuren uit te kiezen die ik ga gebruiken.
Ook kun je nog even kijken welk gevoel een bepaalde kleur opwekt.

hulp bij het kleuren kiezen voor je website
Wil je hulp bij het kiezen van je kleuren voor je website dan wil ik je graag helpen. Neem dan even contact op via het contactformulier en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.